Bij de ontwikkeling van het bestaande bedrijventerrein Lemsterhoek door de gemeente Fryske Marren in de jaren ‘70 was er sprake van een ‘nat’ bedrijventerrein met een verbinding naar het water. Die natte verbinding is tot op heden nog niet gerealiseerd. Een aantal bedrijven op het huidige Lemsterhoek heeft, doordat Lemsterhoek een nat industrieterrein zou worden, een directe relatie met het water. Het betreft het maken, stallen en renoveren van pleziervaartuigen en de productie van grote componenten voor de offshore industrie. Beide takken van bedrijvigheid zorgen nu met hun transport voor overlast op de wegen in en rond Lemmer. Voor deze type bedrijven zijn een laad- en loskade en een boothelling een waardevolle toevoeging aan hun bedrijfsvoering.
Om deze mogelijkheden verder te onderzoeken is er op initiatief van Paiva een werksessie georganiseerd met de gemeente Fryske Marren en lokale ondernemers om onder leiding van Lindemans Landschapsarchitecten de verschillende wensen en mogelijkheden te verkennen. Lindemans Landschapsarchitecten heeft deze uitkomsten uitgewerkt in een landschapsvisie over de mogelijke invulling.
Paiva heeft het college van B&W gevraagd of het college de optie van een buitendijkse laad- en loskade verder wil onderzoeken en of het college bij een positieve uitkomst planologische medewerking wilt verlenen aan deze laad- en loskade/boothelling.
De voordelen van deze kade zijn:
– Het geeft de mogelijkheid voor de gemeente De Fryske Marren om van Lemsterhoek alsnog een nat industrieterrein te maken
– Het verbetert de verkeersveiligheid door reductie van circa 1500 transportbewegingen met boten
– Het geeft ondernemers met watergebonden bedrijven de mogelijkheid om te groeien
– Gezien de ligging van de vaarroute Lemmer-Delfzijl kan deze locatie een belangrijke locatie worden voor verduurzaming van de scheepvaart
– Deze kade zal zorgen voor een opwaardering van het gehele industrieterrein
Foto’s van de werksessie met de gemeente en lokale ondernemers: